Організація та планування подорожей

Модератори:Jarevych, Жульєн, Yelik, Dimon, Denja, NIK

Відповісти
Автоподорожі в Турції
Mc
Стать:чоловік
Дякував (ла): 0
Подякували: 0
Автоподорожі в Турції

Повідомлення Mc » Пон, 09 липня 2007, 02:17

Користуючись безсонням :), накінець-то розкажу про свої автоподорожі в Турції.

Отже, побувши в готелі пару днів і понудившись трохи на морі, вирішено було брати машину на прокат і їхати обдивлятися якісь місцеві цікавинки. Оскільки готель наш був в 10 км від міста Сіде і в 55км від Аланьї, то сімейною нарадою було вирішено з'їздити саме туди.

Першого дня взяли Рено Симбол (в них чомусь Кліо називається). Машина в класному стані, 1.4л, наїздила чуть більше 12тис км, м'ягка підвіска, троxи нечітке включення передач, робочий кондюк (що дуже важливо :) ). Першим містом стало найближче - Сіде. Побували в античному амфітеатрі, походили старим зруйнованим містом, базарчиком і звичайно ж покупалися на міському пляжі - кам'янистому, зате дуже цікавим для дайвінгу (на відстані 10м від берега починаються всякі підводні нори, розлами в дні, купа рибок і морських їжаків).
Далі трохи повозилися в сторону Манавгату (річка і одноіменне місто). Попалися під радар на шосе (про це нижче). І цілі-здорові вернулися в готель. Оскільки машина бралася на 24 години, то я ще зранку наступного дня трохи поганяв по сільській місцевості.

Наступного разу брали машину вже перед самим від'їздом. Симбола не було, довелося брати Фіат Албеа. теж 1.4 по-моєму, набігав 56 тис км, кондюк прауював тільки в положенні макс (і дуже харив шумом), машина жорсткіша за Симбол - зате набагато чіткіше включалися передачі. Бензину жере по-моєму так само як і Симбол - на ~250км хватило 15л заправитися - і ще й лишилося для наступних клієнтів трохи (оціночно на 70км). Цього разу їздили далі - а саме до Аланьї - піратського міста. Попри бабанові плантації, живописні тунелі і прямо понад берегом моря. Заїхали аж на саму гору - до залишків оборонних фортець і старої мечеті. Покрутившись трохи серед купи автобусів з туристами, виїхали на міський пляж. Дно тут ще цікавіше - якби після якогось землетрусу. Суцільні розломи, плити і кавалки породи. Отримавши (і проігнорувавши) штраф за парковку в прибережній зоні повернулися в Сіде, де пофоткали храм Аполона і гавань. Після шопінгу на місцевому базарчику (виторгуватися можна по-страшному) повернулися в готель. Ну і знову ж, наступного ранку я ще трохи полякав корів на сільських дорогах - з'їздив в напрямку гір.

Тепер трохи про цікаві моменти.
1)Бензин. Страшно дорогий. Коштує в районі 2-3 долари за літр. Тому і машини в прокатах зазвичай економ-класу. Ми постійно заправлялися на 45усд. Краще мати при собі ліри, інакше суму в 45лір турки хитро переводять в 42-45усд (а фактично мало б бути 30-35)

2)Менти. Зовсім не страшні (принаймі для туристів). Зате хитрі. В перший день нас злапали радаром на шосе - перевищення швидкості на 20км/год. І це при тому, що ми їхали найповільніше зі всіх на трасі. Обмеження швидкості на шосе - 90км/год, в містах - 50км/год. Радар працює надзвичайно хитро(це мені вже потім водій екскурсійного автобуса підсказав) - навпроти руху на узбіччі ставлять машину (зі слів турка найчастіше білі рено симбол або ті ж албеа), в якій сидить мент з радаром. Ніяких знаків зазвичай при цьому не вішають. Далі він по рації передає на пост, який знаходиться на 400-500 м далі, які машини перевищили швидкість - і вже там їх (і нас :) ) пиняє мент з палкою. Зупиняють одразу багато машин, тому можна спокійно потихеньку змиватися (досвідчені турки так і робили). Ми пішли розбиратися в чому проблема - і як туристам нам зробили перший раз поблажку :)

3)Агентства прокату машин. В готелях найдорожче, дешевше в великих мережах агентств, ну і найдешевше (але тачки покоцаніші) - в якихось маленьких фірмочках. Ми вибрали другий варіант. При цьому: винайм тачки типу рено симбол чи албеа ~45усд за добу (24 години). Треба прослідкувати щоб оформили повне каско+доставили дитяче крісло, мати при собі права (наші укр.підходять там протягом 30 днів) і сказати їм номер кімнати в готелі. Оскільки я прав не маю, то брали на жінчині. На те, що їздив потім на машині я, прокатчики навіть не нічого не питалися. Вертати машину можна потім або їм безпосередньо, або просто лишивши ключі в готелі на рецепції - самі прийдуть і заберуть. Тут уваа - НІЯКИХ ПАСПОРТІВ І ДОКУМЕНТІВ ЛИШАТИ ЇМ НЕПОТРІБНО!!!

4)Дороги. Дороги класні. Принаймі в курортних зонах. В Анталії теж нормальні. І в горах без вибоїн. Тип асфальту - те що в ColinMcRae називається DumpTarmac :). Правда в старих частинах міст (Сіде чи Аланья) популярні вузенькі вулички, де з трудом протискуєшся між людьми, зустрічними машинами і автобусами :). Після їзди по горі в Аланьї між автобусами під горку (кут десь 30%) з крутими віражами починаєш по новому дивитися на переваги невеликого автомобіля.

5)Водії. Їздять турки жахливо. Те що вони ігнорують вмикання поворотів при перестроюванні з полоси на полосу - це фігня, а от коли їдуть спокійно на червноне світло (ще й сигналять ззаду тобі, якщо ти раптом надумав все-таки зупинитися :) ) чи коли обганяють в повороті по зустірічній (при цьому дико сигналячи - щоб за поворотом ті, хто їдуть по зустрічній їх чули і вступалися :) ) - то вже трохи починає підхарювати. Перевищення швидкості то теж дитячі забавки. Якби не лежачі менти (яких в містах просто через кожні 300м понакладали), то там би ніхто 50 не їздив. А так просто не встигають розганятися :). На шосе стабільно 120-130(при обмеженні в 90). Коротше кажучи ризикові тіпи - хоча може вони просто мають багаторазові скидки в ментів :) Не говорячи вже про різних мотопедерів, байкерів і роверистів, які так і просяться під колеса.

6)Машини. Дуже багато скутерів, мотоциклів, малолітражок і машин економ-класу - ну це і не дивно враховуючи ціни на безин. Надзвичайно поширені Рено (Симбол, Кліо), Пежо(206,306) і Фіати. При чому в кольорх машин переважає білий колір - напевно специфікою клімату зумовлено чи хз.. Якихось цікавих машин бачив небагато - хіба що одного мустанга, старенького але класного Dodge і якесь ферарі (зачохлене, того не можу сказати яке - шукайте на фотках). На жаль не всі ризикнув сфоткати - турки не люблять коли їх без дозволу фоткають :(

Загалом враження від автопоїздок по Турції позитивні. Дороги гарні, менти на кожному кроці не стоять, краєвиди чудові, море кругом - де хочеш (вірніше де нема готелів :) ) став, покупався в морі - і далі їдеш.

Фотоальбом з автоподорожі - тут. http://photofile.ru/users/mcarena/2858556/
Ну а тут - просто фотки з відпочинку (не тільки з авто).http://photofile.ru/users/mcarena/2854549/
Востаннє редагувалось Пон, 09 липня 2007, 09:30 користувачем Mc, всього редагувалось 1 раз.
biketravel.wordpress.com

BOXER
Номер:5666
Дякував (ла): 78 рази
Подякували: 23 рази

Повідомлення BOXER » Пон, 09 липня 2007, 03:46

4ogo tiljky ne naribysh, koly spaty ne ho4etjsja!!! :wink:
Klasno rozpysav, rozkazav! Ja v Ture44yni ne buv, tomu skazhy 4y dijsno tam tak vse comfortno i v shokoladi??? I jaksho ne secret, v skiljky tobi to obijshlosj i jak ty jihav (tobto, planuvav 4y po gorjash4yh putivkah)???
OFF:
I ja planuju zvit pro USA vyklasty (pravda v bala4ky) na forum, koly vzhe budu v ridnomu Lvovi i pozdaju ekzameny... :x A zvituvaty je bagato 4ogo!!! 8)
Sad, but true.

Mc

Повідомлення Mc » Пон, 09 липня 2007, 08:14

BOXER
та загалом в курортних зонах дуже класно організована інфраструктура. все зроблено для туристів. а от в селах там просто тотальна розруха. може то від специфічного клімату, але все якесь таке обідране, засране.. тільки там де возять туристів стараються того не показувати - то я сам бачив вже як їздив по тих їхніх селищах.
загалом рівень комфорту і "шоколадності" сильно залежить від готелю і бажання давати чайові (1-2 усд зазвичай).

їздили ми сплановано через Трайдент (Тез Тур), ніяких гарячих путівок (коли плануєш поїздку з дитиною 3 роки, то якось не випадає на "авось" надіятися, імхо). винесло то все більше 2к уо - на сім'ю з 3-х чоловік, але в принципі можна було цілком вкластися і в 2к, якщо відкинути всякі екскурсії, квад-сафарі, рафтінги, рент-е-кари :). ну але без того то вже не відпочинок получається, а просте втикання біля моря чи біля басейну готелю, що мене не дуже то й пре.
biketravel.wordpress.com

Terry
Ім'я:Тарас
Контактна інформація:

Повідомлення Terry » Пон, 09 липня 2007, 09:55

Круто.
Був минулого року в Кемері. Майже ті самі враження.
Фотки майже однакові :smile:
Єдине, що можу добавити, що народ дуже працює - по чорному. Хлопці в готелю з 5-00 до 24-00 пахали цілий день. Може й з перепочинком, але все-рівно виглядало, що працюють. Майже не бачив жінок їхніх - лише в неділю пів міста в паранджі бігало.
Чайові - обовязково. В них навіть в автобусі висять TIP-BOX - скринька для чайових - кумедно виглядає. Один раз навіть натякнули на чайові - але то не шкода було.
Торгуватися треба однозначно. Приймають любу валюту, але як казав автор - по дикому курсу, зволочі.
Якщо їхати віддихати - все включено. Їсти на стороні достатньо дорого. А вготелі кормили "на убой". Везіть з собою спиртне - вино і коньяк(хто любить - горілку). Там це дуже дорого. Найдешевше вино, яке я бачив в магазині - 15ойро. А так 25-40. Тобто нехило так. В готелях найчастіше напої внутрішнього виробництва. Вино - кисле, пиво ужасне. Затео багато і холодне.
Обовязково піти в турецьку баню. Одне з найприкольніших вражень з відпочинку. За 14у.о. мене 2 год натирали, обливали, масажували. Дуже класно, але то треба прямо в перші дні, бо там є програма пілінгу і потім загар можуть стерти.

Був мало - 7днів. тож їздити багато не мав часу. Був в Міра-Кеково - затонувше місто(так собі екскурсія) і Міра - місто старовинних захоронень + амфітеатр. Там класно. Заїзжали в церкву Св.Миколая. Цікаво. І та вся екскурсія з хавчиком бійшлася в 17у.о. з чол. В принципі халява.

Mc

Повідомлення Mc » Пон, 09 липня 2007, 10:43

Terry
еге ж. Власне десь вже читав, що там того затонувшого міста не дуже то й видно, тому і забив на ту екскурсію. Хотів хіба поїхати в Памуккале, але то трохи далекувато від Сіде (300 км по-моєму в одну сторону) - ну і без прав жінка мене так далеко не відпускала :smile:

Турецька баня не дуже сподобалася - то на любителя.
Пиво - якщо Ефес то паскудне, а в готелі наливали Туборг - то якраз (краще за наш львівський туборг). ну але тут про смаки сперечатися не будемо :)

Вино, водка, кон'як і тд навіть не цікавило. Єдине що раз брав коктейлі в дрінк-барі - то ніби два різних по рецепту, складниках і ціні (один 5ойро, а другий 7 ойро) на смак виявилися дуже подібними. тому надалі теж забив на ті коктейлі.

Пообідати десь за межами готелю хоч і дорого, але, імхо, корисно в плані пізнання нац.кухні. наприклад кебаби турецькі і наші, як кажуть в Одесі - дві великі різниці. турецький кебаб, наприклад, - це ціле блюдо в оригінальному сервіруванні, яке навіть мені було складно осилити :)

Слухай, а на рахунок Кемеру - читав, що то дуже "тусовочне" місто і що пляжі там з гальки. Чи то так насправді? І чи в самому Кемері є на що подивитися?
biketravel.wordpress.com

Terry
Контактна інформація:

Повідомлення Terry » Пон, 09 липня 2007, 11:09

Ну. по пунктах.
В мене був 3+ Готель. Тому пиво було так не очень. Ефес не очень. А Туборг мені здається імпортоване. Я по алкоголю тоже не виступаю - мав пляшку білого вина і мені хватило того. Але навіть якщо вже їхати то краще взяти - можна там виміняти багато цікавого за нашу горілку.

Ми якось проспали сніданок і пішли їсти - взяли шашлик по пастушому(чи як там)(8у.о.) то в порцію входило купа салату. два види соусів, лаваш!!!!! свіжоспечений так ще й біля нас всі бігали і в камеру всякі чудеса творили.(це те що я казав - люди стараються і добрі виглядадють).
Але якщо чесно - в готелі така смачна їжа була. А саме головне що все незвичне. Практично кожен день мінялося меню і я навіть всього не перепробував. А зха той тиждень - так розпасся :smile:

Кемер - сугубо відпочинокве місто - там населення як такого і нема - суцільні туристи. Багато дискотек. Є пінна дискотека. Розвинута інфраструктура. Нам порадили туда їхати, бо там цікавіше, якщо хочеш потусуватися не лише на пляжі. Круг Кемеру є багато мінімістечок курортних(тіпа елітних), але мені якось то не дуже по душі курсувати по маршруту "пляж-номер-їдальня-пляж". Ми постійно вечерком ходили гуляти(коли був час) по місту.
Пляжі з камінців - деколи камінці достатньо великі і трохи незручно босому - по пляжу ходили взуті. класно мати акватапки з собою.
Зато море голубесеньке і чистесеньке.

Ще хочудобавити, що всі розуміють російську, деякі по -країнськи нормально говорять. При чому кричать здалеку - "привет Москва". На що я постійно казав "смерть москалям - ми з України". Так вот коли чули про Україну - казали "Руслана???" Один навіть видавив - "ми вас кохаємо. українці. приїжджайте ще до нас". Я припух.
Москалів дуже багато, дуже багато блатних - цепура в два пальці, 90-60-90 і то тільки голова і т.д.
Багато німців і прибалтів. Німці там живуть по пів року. Навіть є окремі райончики - Second Home - німцям вигідніше получати пенсію в себе, а жити тут.

В Памукале шкода що не поїхав, але то тре було 6год туда і 6 назад їхати - далеко. Враховуючи малий час відпочинку - не захотів, але якщо є час, то там просто супер!!!! Там така краса, що то не передати.

Mc

Повідомлення Mc » Пон, 09 липня 2007, 11:22

ага, москалів блатних я теж бачив.. то взагалі мерзотне видовище.. зі мною на рафтінгу в лодці був один такий - прямо як з карикатури - з цепурою товстою, на ній великий хрест (бо то хрестиком не получиться назвати) - і всі пальці в перснях, а сам в татуваннях як папуга.. то він в результаті ніфіга не гріб, а тільки "размишлял а жизні" :smile:
їх там турки того і не дуже люблять - бо вони постійно домахуються за сервіс, за халявні тапочки в готелі, за то що вони "Турцию, панімаєш, паднялі". Німці в порівнянні з москалями і чайових дають більше, і бухають/стругають по газонах менше і фактично піднімають ту країну своїми бабками. І все це без пафосу :)

турки справді дуже привітні. тягнуть мало не за руки в магазини, бари.. припрошують на всякі забави. готельний персонал в нас теж пахав по чорному. але я так думаю, що їм то там непогано окупається - в основному через чайові.

добре, що нагадав - лаваші.. ех, краса одним словом.
biketravel.wordpress.com

a_vova
Ім'я:a_vova
Номер:21

Повідомлення a_vova » Вів, 10 липня 2007, 03:39

A pro te, scho vy braly mashynu na prokat ja chogos ne chuv...
Ale vserivno vitaju z tym, sho klasno vidpochyly!!!!!

Mc

Повідомлення Mc » Вів, 10 липня 2007, 07:47

a_vova
та бо я з тобою про то ще не говорив :)
biketravel.wordpress.com

BOXER

Повідомлення BOXER » Вів, 10 липня 2007, 07:49

a_vova
4ytaj pershyj post Mc
Sad, but true.

BOXER

Повідомлення BOXER » Вів, 10 липня 2007, 07:59

a_vova
sorry, to shosj osobyste napevno... :oops: :wink: :wink:
Sad, but true.

VAVAN
Номер:LVIVSKI
Дякував (ла): 3 рази
Подякували: 1 раз
Контактна інформація:

Повідомлення VAVAN » Пон, 06 серпня 2007, 08:32

Terry писав:Ну. по пунктах.
В мене був 3+ Готель. Тому пиво було так не очень. Ефес не очень. А Туборг мені здається імпортоване. Я по алкоголю тоже не виступаю - мав пляшку білого вина і мені хватило того. Але навіть якщо вже їхати то краще взяти - можна там виміняти багато цікавого за нашу горілку.

Ми якось проспали сніданок і пішли їсти - взяли шашлик по пастушому(чи як там)(8у.о.) то в порцію входило купа салату. два види соусів, лаваш!!!!! свіжоспечений так ще й біля нас всі бігали і в камеру всякі чудеса творили.(це те що я казав - люди стараються і добрі виглядадють).
Але якщо чесно - в готелі така смачна їжа була. А саме головне що все незвичне. Практично кожен день мінялося меню і я навіть всього не перепробував. А зха той тиждень - так розпасся :smile:

Кемер - сугубо відпочинокве місто - там населення як такого і нема - суцільні туристи. Багато дискотек. Є пінна дискотека. Розвинута інфраструктура. Нам порадили туда їхати, бо там цікавіше, якщо хочеш потусуватися не лише на пляжі. Круг Кемеру є багато мінімістечок курортних(тіпа елітних), але мені якось то не дуже по душі курсувати по маршруту "пляж-номер-їдальня-пляж". Ми постійно вечерком ходили гуляти(коли був час) по місту.
Пляжі з камінців - деколи камінці достатньо великі і трохи незручно босому - по пляжу ходили взуті. класно мати акватапки з собою.
Зато море голубесеньке і чистесеньке.

Ще хочудобавити, що всі розуміють російську, деякі по -країнськи нормально говорять. При чому кричать здалеку - "привет Москва". На що я постійно казав "смерть москалям - ми з України". Так вот коли чули про Україну - казали "Руслана???" Один навіть видавив - "ми вас кохаємо. українці. приїжджайте ще до нас". Я припух.
Москалів дуже багато, дуже багато блатних - цепура в два пальці, 90-60-90 і то тільки голова і т.д.
Багато німців і прибалтів. Німці там живуть по пів року. Навіть є окремі райончики - Second Home - німцям вигідніше получати пенсію в себе, а жити тут.

В Памукале шкода що не поїхав, але то тре було 6год туда і 6 назад їхати - далеко. Враховуючи малий час відпочинку - не захотів, але якщо є час, то там просто супер!!!! Там така краса, що то не передати.
i jakwo ne secret.
Na jaky potribno rozrahovyvatu symy z takum vidpo4unkom , jakuj byv y tebe..
Mc.. Napusav .. znay. V pruncupi z takumu vrazhennjamu i vidpo4unkom, tum bilwe z simjey - cilkom prustojno.

Terry v 2k$ vlozhys' ?

Terry
Контактна інформація:

Повідомлення Terry » Пон, 06 серпня 2007, 09:51

VAVAN
я написав в іншій темі. путівки - 800 і там ще 400 лишив. це було 7 днів(6 ночей). Напевно варто все-таки взяти хоча б на 10днів. і напевно готель кращий не помішав би. тобто в 2 к вкладешся.

Ага, і з Києва набагто дешевше!!!! В нас віддихала пара - вони за те саме заплатили 600.

VAVAN
Номер:LVIVSKI
Дякував (ла): 3 рази
Подякували: 1 раз
Контактна інформація:

Повідомлення VAVAN » Пон, 06 серпня 2007, 10:00

Terry
Senks.. Velmu vdja4nuj!
off :Zburay infy..kydu pojhatu y vesilny podorozh:) :grin:
Ho4y vse roziznatu i stvorutu nam 4ydovi nezabytni dni v nawomy zhutti...))

Terry
Контактна інформація:

Повідомлення Terry » Пон, 06 серпня 2007, 10:07

VAVAN
Знаю, що в Трайденті(на коперніка) є прогарама для молодожонів. правда мені вона тоді не підійшла по ціні.
В вересні-жовтні ціни нижчі - не сезон, але в сезон там дууууже жарко. тому це супер варіант.
Візьміть звідси засоби для загару - там чомусь дуууже дорогі вони.(18-30у.е баночка) і акватапки. :smile:

Відповісти

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 9 гостей